Dobra włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. menu restauracji Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film