Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją również sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co de facto lubią jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.