Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Dużo stuleci w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. czy kwa ma właściwości zdrowotne Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również słusznego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film