Kuchnia lokalna ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne ceremoniały, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które banalne są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym i w największym stopniu sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma rzeczywiście wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, że jest pyszna oraz sycąca.