kawa ziarnista arabica

Zwykło się twierdzić, że jeśli dobra kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Dlaczego tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

dobry sklep z kawą arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle pokrewne, to jednakże się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok i kocha ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją scalać z aromatami, dlatego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać gruntownie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.